Mezinárodní federace novinářů pozastavila členství Rusům, důvodem je expanze Svazu na Ukrajinu

Mezinárodní federace novinářů (IFJ) v únoru pozastavila Svazu novinářů z Ruska (RUJ) členství. Krok je podle prohlášení federace reakcí na nedávné rozhodnutí RUJ rozšířit svou činnost do Ruskem okupovaných oblastí Ukrajiny. Prezident IFJ Dominique Pradalié ve zprávě mimo jiné zmínil, že tento ruský čin odporuje zásadám federace.

Mezinárodní federace novinářů je organizace postavená na mezinárodní solidaritě, na zásadách spolupráce mezi členskými svazy a na respektování práv všech novinářů. Ruský svaz novinářů tím, že vytvořil své čtyři pobočky na anektovaných ukrajinských územích, zjevně porušil tuto solidaritu a zasel rozkol mezi profesní svazy, které jsou členy federace,“ uvedl Pradalié.

Podle pravidel IFJ může konečné rozhodnutí o vyloučení společnosti přijmout pouze globální kongres federace, nicméně jedno z pravidel říká, že výbor může člena prozatímně vyloučit. Podmínkou je důkladné vyšetření okolností a dvě třetiny hlasů přítomných členů výboru. Ruskou novinářskou organizaci v současnosti vede televizní moderátor Vladimir Solovjov, který o této události ví. „Generální tajemník IFJ Anthony Bellanger mi poslal dopis, ve kterém mě informoval, že členství v Mezinárodní federaci novinářů bylo pozastaveno,“ řekl Solovjov pro ruskou tiskovou agenturu TASS.

Na konci ledna oznámily finské, norské, dánské a islandské odbory, že Mezinárodní federaci novinářů hodlají opustit. Jako důvod uvedly protest proti členství ruských státních médií ve federaci. Obvinily IFJ z nedemokratických praktik a neetických financí.  „Nazýváme to korupční činností,“ řekla agentuře Reuters Hanne Aho, předsedkyně Svazu novinářů ve Finsku. Syndikát novinářů, který je členem federace za Českou republiku, se k těmto událostem ještě oficiálně nevyjádřil.

Přidat komentář